
Το ελβετικό φράγκο πλέον αποτελεί το επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού. Πλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα της εθελοντικής μετατροπής των δανείων από ελβετικό φράγκο σε ευρώ, με διαγραφή μέχρι και 25% επί της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Ελβετικό Φράγκο και αλλαγές: Κεντρικά Σημεία
Κατηγοροποίηση οφειλετών
σε 4 κατηγορίες με βάσει τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Διαγραφές
που θα προκύψουν με τη μετατροπή του επιτοκίου, από 10% μέχρι 25%.
Το σχέδιο για το ελβετικό φράγκο
Βάσει ανακοινώσεων της κυβέρνησης, η πρώτη γραμμή για την επίλυση των καταχρήσεων στα δάνεια με ελβετικό φράγκο εστιάζει στην κατηγοριοποίηση των οφειλετών.
Η κατηγοριοποίηση αυτή θα διαθέτει μια κλίμακα τεσσάρων επιπέδων. Το εισόδημα και η αξία της ακίνητης περιουσίας θα κρίνουν την ομαδοποίηση των επιπέδων αυτών.
Επιπλέον, θα υπάρχει πιθανό κούρεμα της τάξεως 10-25%. Το κούρεμα αυτό δεν θα είναι αποκλειστικά επί του κεφαλαίου, αλλά με μετατροπή της ισοτιμίας και τη μετατροπή του επιτοκίου από κυμαινόμενο σε σταθερό.
Το νομοθετικό πλαίσιο θα αφορά όλα τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Δηλαδή, θα περιλαμβάνει οφειλές που θα ρυθμιστούν με εξωδικαστικό μηχανισμό ή διμερώς με τις τράπεζες ή τα funds.
Οι οφειλέτες με ελβετικό φράγκο που δεν έχουν αποπληρώσει ανέρχονται περίπου στις 35.000 με το συνολικό ποσό των δανείων να εκτιμάται περίπου στα 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία είναι σχεδόν μοιρασμένα μεταξύ τραπεζών και fund. Συγκεκριμένα, περίπου 20.000 από αυτά βρίσκονται στα χέρια των τραπεζών, ενώ περίπου 17.000 διαχειρίζονται οι servicers.
Οι περισσότερες οφειλές αφορούν στεγαστικά δάνεια και δάνεια επαγγελματικής στέγης.
Πιθανές διαγραφές στο ελβετικό Φράγκο
Οι διαγραφές που προβλέπει το υπουργείο οικονομικών δεν θα αφορούν το συγκεκριμένα κεφάλαιο.
Αντιθέτως, οι κυβερνητικές πηγές δίνουν πληροφορίες για ένα νομοθετικό σχέδιο το οποίο θα προβλέπει την μετατροπή του επιτοκίου του δανείου από το ελβετικό φράγκο σε ευρώ για την υπολειπόμενη οφειλή.
Έτσι, θα προκύψει «κούρεμα» με τη μετατροπή του επιτοκίου εκτιμάται ότι θα ξεκινά από 10% και θα φθάνει έως 25%. Ο πιο ευάλωτος εισοδηματικά και περιουσιακά οφειλέτης θα επωφεληθεί με ποσοστιαία μεγαλύτερο κούρεμα των οφειλών του.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι πιστωτές από το «κούρεμα» υπολογίζεται πως θα χάσουν περίπου 750 εκατ. ευρώ, ενώ για τις τράπεζες συγκεκριμένα το κόστος προβλέπεται πάνω από 300 εκατ. ευρώ.
Όμως αυτό προϋποθέτει πως όλοι οι δανειολήπτες δυνητικά θα επιλέξουν τις λύσεις της κυβέρνησης.
Οι οφειλέτες που θα προσφύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα πρέπει να προσέξουν και να ελέγξουν προσεκτικά τις αιτήσεις τους. Αφού αποκαλύψουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ τα εισοδηματικά και περιουσιακά τους στοιχεία με άρση απορρήτου, θα πρέπει να τα διασταυρώσουν άμεσα. Από την άλλη, όσοι ακολουθήσουν την νομοθετική-διμερή οδό ρύθμισης με τράπεζες ή servicers, θα πρέπει να πράξουν όπως ορίζει το κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Τέσσερις κατηγορίες δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο
Όπως αναφέραμε παραπάνω, η ρύθμιση που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση θα χωρίζει τους δανειολήπτες σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά τους στοιχεία (ευάλωτοι, μικρομεσαίοι, μεσαίοι κ.λπ.). Συγκεκριμένα:
Παραδείγματα Διαγραφών
Για παράδειγμα, σε δάνειο 100.000 ελβετικών φράγκων (CHF), που σήμερα αντιστοιχεί σε περίπου 107.000 ευρώ:
Χρονικό περιθώριο υλοποίησης
Η κυβέρνηση αποσκοπεί να φέρει τις σχετικές διατάξεις προς ψήφιση εντός Ιουλίου. Έτσι, θα μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή της ρύθμισης εντός του καλοκαιριού.
Μέχρι τότε, στο Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με τράπεζες, servicers και φορείς δανειοληπτών, ώστε να πετύχουν ένα βιώσιμο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.
Παραδείγματα Διαγραφών
Το νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί ακόμα και αρκετές κρίσιμες λεπτομέρειες δεν έχουν κλειδώσει.
Παρότι η μετατροπή των δανείων σε ευρώ και το σταθερό επιτόκιο θα προσφέρουν προβλεψιμότητα, η ένταξη θα απαιτεί πλήρη αποκάλυψη εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, κάτι που πιθανόν να αποθαρρύνει ορισμένους δανειολήπτες. Επίσης, ερωτήματα παραμένουν σχετικά με τη μεταχείριση των δανείων με μεγάλη υπερημερία ή νομικές εκκρεμότητες.
Ελβετικό φράγκο: Υπάρχει άμεση λύση;
Στο Consulting 4You προσφέρουμε υπηρεσίες συμβουλευτικής για θέματα χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα, όπως για ρύθμιση οφειλών, χρηματοδοτήσεις ή για λοιπά δάνεια.